Tvättråd för barnkläder

Det är ingen hemlighet att barn- och bebiskläder behöver tvättas ofta. Bebisar har lös avföring och kräks i regel ofta. Lite äldre barn gillar att leka med maten, hoppa i vattenpölar och annat som gör att det blir mycket smutstvätt. Därför få du här ett par tvättråd för barnkläder som kan vara bra att känna till.

Följ tvättråden för bäst effekt

Olika typer av barnkläder tvättas i regel på olika värme. Var därför noggrann med att kolla i tvättråden som oftast finns på etiketter eller tryck inuti plaggen. Detta för att du skall minska risken för att plaggen exempelvis krymper vid för hög tvätt-värme.

Använd milda tvättmedel och tvätta nya plagg

En anna sak som är viktig att tänka på är att använda så milda tvättmedel som möjligt när man tvättar barn- och bebiskläder. Detta för att minimera risken för att barnets/bebisens hud blir irritierad av de kemilkalier som starka tvättmedel ofta innehåller. Samma sak gäller sköljmedel. Det är också mycket viktigt att tvätta nya barnkläder minst en gång innan användning för att på så vis tvätta ur de eventuella kemikalier som ett nytt plagg kan innehålla. Nya barn- och babykläder kan även innehålla allergi-framkallande damm som är viktigt att tvätta bort. När det gäller ekologiska barnkläder så behöver man dock inte tänka lika mycket på detta.

Barnkläder krymper

Tänk på att barnkläder i nästan alla fall krymer vid tvätt. En huvudregel brukar vara att plagget krymper 5 % efter första tvätten. Vissa plagg kan till och med krympa en hel storlek. Därför kan det vara smart att köpa en storlek större, så ökar man chansen att plagget passar perfekt även efter första tvätten. Ofta har kundservicen hos respektive butik bra koll på hur plaggen ter sig efter första tvätten så det skadar heller inte att höra med dem.

Tvättrådssymbolerna

Nedan finner du de olika tvättrådssymbolerna, om det fattas någon så är det bara att du hör av dig så lägger vi upp den.